CASMB
Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti

7 vizitatori online

  Str. Sergent Matei Dumitru, nr. 1-3, sector 2, Bucuresti - cod postal: 020321
Tel.: 021 315.39.29; 021 315.39.30
Apel gratuit TELVERDE: 0.800.800.951(numar de telefon apelabil din retelele de telefonie fixa)
Fax.: 021 314.27.57
Operator de date cu caracter personal numarul 16339 / 09.04.2010
 

Raportari online
FURNIZORI

Prima pagina
Autentificare
Am pierdut contul si/sau parola
 
Proceduri
   >> Farmacii - raportari online
   >> Despre raportari in SIUI
Forum de discutii
 

Procedura de raportare in format SIUI a serviciilor medicale prestate
ultima actualizare: 2010.01.27


Furnizori de tip: Medicina de familie, Clinice, Stomatologie, Paraclinice, Dispozitive medicale, Recuperari ambulatorii, Ingrijiri la domiciliu


Incepand cu raportarile lunii ianuarie 2010 (pe care le depuneti in februarie 2010), decontarile serviciilor medicale nu se vor face decat daca fisierul electronic este adus INCLUSIV IN FORMATUL Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI).

Formatul de raportare SIUI este un singur fisier XML (in anumite cazuri, 2 fisiere: unul cu serviciile prestate si unul cu concediile medicale prescrise) al carui continut trebuie sa respecte specificatiile tehnice emise de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pe care dezvoltatorii de software le pot gasi aici: click.1. Aplicatii software folosite pentru raportarea activitatii efectuate

Toti furnizorii de servicii medico-farmaceutice in relatii contractuale cu CASMB au libertatea sa lucreze in orice aplicatie informatica doresc, atat timp cat aceasta poate genera, la sfarsitul lunii, un fisier de raportare in formatul de mai sus. Furnizorilor care nu au aplicatii proprii, CNAS le pune la dispozitie aplicatii gratuite (cu functionalitati minime) in care pot lucra si cu care pot genera aceste fisiere.

A. Furnizorii care au ales sa lucreze in aplicatii proprii sau achizitionate de pe piata libera.

trebuie sa aiba in vedere urmatoarele:
- aplicatia folosita genereaza corect fisierul compatibil formatului SIUI? (trebuie intrebat producatorul aplicatiei)
- aplicatia are nomenclatoarele SIUI (medicamente, servicii, medici prescriptori,etc.) actualizate? (nomenclatoarele se pot descarca regulat de pe website-ul CASMB. vezi instructiuni mai jos)

In situatia in care se utilizeaza un alt sistem informatic acesta trebuie sa fie compatibil cu SIUI, caz in care furnizorii sunt obligati sa asigure confidentialitatea Ón procesul de transmitere a datelor.

B. Furnizorii care nu au aplicatii proprii pot sa foloseasca aplicatiile puse la dispozitie de catre CNAS.

Aplicatiile gratuite se pot procura de pe website-ul CASMB, sectiunea "Raportari online furnizori", dupa autentificarea cu contul si parola de furnizor, rubrica "KIT-uri SIUI".
- daca nu va cunoasteti contul si parola, o puteti obtine accesand link-ul "Am pierdut contul si/sau parola" din meniul pe care il vedeti in stanga paginii.
In cazul in care nu reusiti sa recuperati parola prin aceasta procedura, va rugam sa desemnati o persoana care sa se prezinte la departamentul IT al CASMB cu o cerere de recuperare a contului si parolei in care sa fie specificate:
    - Numarul de contract (Ex.: U0002, UP0020, A0120, etc.) format din 1-2 litere si 4 cifre
    - Numele, prenumele si CNP-ul reprezentantului legal (managerul de spital) care a fost declarat in contract.
    - Numele si prenumele persoanei de contact, adresa de e-mail (declarata in contract) si numar de telefon. Veti primit in cel mai scurt timp pe adresa de e-mail specificata in cerere contul si parola de utilizator pentru autentificarea pe website.

La instalarea aplicatiei SIUI, vi se va cere o cheie de activare care nu va este necesara deocamdata decat pentru accesarea serviciilor de suport tehnic.
Cheia de activare o puteti gasi in acelasi loc de unde descarcati kit-ul de instalare al aplicatiei.
In cazul in care nu aveti la indemana aceasta cheie, puteti bifa (in cursul procesului de instalare): "Amanarea introducerii cheii de activare" (sau ceva similar). Aplicatiile vor functiona si fara aceasta cheie introdusa.

Dupa instalarea aplicatiilor informatice, acestea trebuie actualizate. Actualizarile la zi pentru aceste aplicatii pot fi descarcate de aici: click.2. Utilizarea aplicatiilor SIUI gratuite

Pentru utilizarea aplicatiilor SIUI, va rugam sa studiati manualele de utilizare care sunt incluse in Kit-urile de instalare. Pentru intrebari suplimentare, cititi punctul 4, servicii de asistenta tehnica.3. Nomenclatoare SIUI

Pentru buna functionare a aplicatiilor compatibile SIUI si pentru o completa si corecta validare a serviciilor raportate, este necesar sa va procurati in mod regulat nomenclatoarele SIUI pe care CASMB le pune la dispozitie pe website-ul propriu.

Aceste nomenclatoare contin, in principiu:
- lista serviciilor medicale decontate de catre CASMB
- lista medicamentelor compensate/gratuite
- lista dispozitivelor medicale decontate de catre CASMB
- lista medicilor prescriptori aflati in relatie cu CASMB si nu numai (inclusiv medici prescriptori de la CASAOPSNAJ + CASMTCT)
- alte informatii esentiale pentru buna derulare a proceselor de raportare/validare

Nomenclatoarele le puteti procura de la www.casmb.ro -> Raportari online furnizori -> Autentificare -> Nomenclatoare SIUI.
CASMB modifica si publica regulat aceste nomenclatoare si anunta pe e-mail toti furnizorii afectati de aceste modificari.4. Servicii de asistenta tehnica privind functionarea aplicatiilor puse la dispozitie gratuit de catre CNAS

In cazul in care intampinati dificultati in instalarea si operarea aplicatiilor gratuite, urmati pasii urmatori:
- (re)cititi instructiunile din manualele de instalare si de operare (care sunt incluse in kit-uri) si actionati in consecinta
- in cazurile intemeiate in care nici dupa citirea cu atentie a manualelor nu reusiti operatia propusa, accesati cu incredere serviciile de asistenta tehnica.
ATENTIE: CASMB nu ofera servicii de asistenta tehnica pentru aceste aplicatii cu exceptia:
- procurarii kit-urilor de instalare ale aplicatiilor gratuite (aveti instructiuni complete pe aceasta pagina)
- procurarii nomenclatoarelor (idem)
- procurarea datelor de personalizare a aplicatiilor SIUI (fisierul XML cu datele de contract)
- procurarea cheii de activare

Pentru orice alta problema accesati serviciile CNAS la:
- telefon: 021.200.32.30
- e-mail: suport.furnizori@siui.ro
La accesarea serviciilor vi se vor solicita CUI-ul, numarul de contract (Ex.: S0001/2009) si cheia de activare a aplicatiei desktop (o gasiti in contul Dvs. dupa autentificare, la sectiunea KIT-uri SIUI).

Pentru furnizorii de servicii medicale care utilizeaza aplicatii proprii, suportul tehnic din partea CNAS este limitat exlusiv la formatul fisierului de raportare cu extensia .xml.

Intrebari de natura operationala (data de raportare, procedura de transmitere a fisierelor de raportare, informatii de contractare) va rugam sa le adresati departamentului CASMB de contractare pentru servicii medicale corespunzator activitatii Dvs. (la departamentul la care depuneti lunar raportarile).


5. Transmiterea fisierelor de raportare

Fisierele de raportare vor fi aduse pe suport optic (cd/dvd) sau pe un memory stick. Evitati disketele, va rugam, deoarece sunt foarte putin fiabile.
Nu transmiteti fisierele pe e-mail catre personalul CASMB in vederea procesarii! Acestea contin informatii cu caracter personal si transmiterea lor pe e-mail e complet lipsita de protectii.
Imediat cum reusim sa punem la punct un sistem de preluare a lor online in mod securizat, va anuntam.

Medicina de familie:
Fisierele de raportare a serviciilor prestate si a listei de pacienti vor fi aduse in sediul Floreasca.

Clinice, Stomatologie, Paraclinice, Dispozitive medicale, Recuperari ambulatorii:
Fisierele de raportare a serviciilor medicale vor fi aduse in sediul Vasile Lascar

Farmacii:
Fisierele de raportare a retetelor onorate vor fi aduse in sediul Floreasca.

Ambulanta, Ingrijiri la domiciliu, Recuperari Sanatorii:
Fisierele de raportare a serviciilor medicale vor fi aduse in sediul Floreasca.

Spitale:
A1. Fisierele de raportare pentru PNS cuprinzand:
  • indicatorii specifici
  • valoarea materialelor sanitare consumate pentru tratamentul bolnavilor
  • valoarea serviciilor de supleere renala si valoarea stocurilor de medicamente si materiale sanitare specifice
conform Ordinului MS/CNAS 698/636/01.07.2009

vor fi aduse personal la CASMB sediul Floreasca, Serviciul Programe de Sanatate (persoana de contact Michaela MIRESCU, Camelia AGACHE, telefon: 021.311.08.93) pe suport optic (CD/DVD) sau pe memory stick insotite de raportarile tiparite. Raportarea se face lunar, in perioada 1 - 10 ale lunii pentru luna anterioara.

A2. Fisierele de raportare pentru PNS privind cererile justificative cu medicamente si materiale sanitare specifice PNS in vederea decontarii sumelor contractate cu CASMB conform Ordinului MS/CNAS 417/431/31.03.2009

vor fi aduse personal la CASMB sediul Floreasca, Biroul de Decontare Servicii Spitalicesti (persoana de contact Raluca BRATIANU, telefon 021.313.23.70) pe suport optic (CD/DVD) sau pe memory stick insotite de raportarile tiparite + factura.

A3. Fisierele de raportare pentru farmacia cu circuit inchis a spitalelor care deruleaza programe/subprograme de sanatate

vor fi aduse personal la CASMB sediul Floreasca, Biroul de Decontare Farmacii pe suport optic (CD/DVD) sau pe memory stick.

B. Fisierele de raportare pentru activitatea de servicii spitalicesti vor fi aduse personal la CASMB sediul Floreasca, Biroul de Decontare Servicii Spitalicesti (persoana de contact Raluca BRATIANU, telefon 021.313.23.70) pe suport optic (CD/DVD) sau pe memory stick insotite de raportarile tiparite.Mult succes!_______________________
Toate drepturile rezervate CASMB 2003-2011
admin
54.204.200.90